The page of Kelemen Hunor, Hungarian biography

Image of Kelemen  Hunor
Kelemen Hunor
(1967–)
 

Biography

Kelemen Hunor (Karcfalva, 1967. október 18. – ) romániai magyar író, költő, újságíró, politikus, volt kulturális államtitkár, az RMDSZ ügyvezető elnöke, majd államfőjelöltje a 2009-es romániai elnökválasztáson. A 2009. december 23-án megalakult Boc kormány kulturális minisztere.

Az állatorvosi egyetem elvégzésével gyerekkori vállalását teljesíti, az  Agrártudományi Egyetemen 1993-ban szerez diplomát. Még abban az évben felvételizik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem filozófia tanszékére, ahol 1998-ban diplomázik.

1989-ben társalapítója a Jelenlét című kulturális folyóiratnak, főszerkesztő-helyettesként egyik vezetője. A befutott politikus így emlékszik erre az időszakra: „Érdekes kaland volt, először szembesültem azzal, hogy hétről-hétre nem csak lapot kell szerkeszteni és azt a piacon el kell tudni adni, de a csapat fizetését is elő kell teremteni.

1990-ben a kolozsvári közszolgálati rádió kulturális és politikai műsorainak szerkesztője, közben meg a Korunk kulturális folyóirat munkatársa. Mindeközben irodalmi kört szervez barátaival, aktív tagja a Serény múmia és Előretolt Helyőrség, még újnak számító, kezdeményezéseknek.

(Editor of this page: Balázs F. Attila)

Anthology ::
Literature ::
Translation ::

minimap