Örkény István: A színész halála

Portre of Örkény István

A színész halála (Hungarian)

Ma délután az Üllői út egyik mellékutcájában eszméletét vesztve összeesett Zetelaki Zoltán, a népszerű színművész. A járókelők bevitték a közeli klinikára, de ott hiába próbálták a tudomány legújabb vívmányaival - még vastüdővel is - életre kelteni. A jeles színész, hosszú haláltusa után, este fél hétkor kiszenvedett; tetemét átszállították a Bonctani Intézetbe.
A Lear király esti előadása e tragikus esemény ellenére is zavartalanul folyt le. Zetelaki késett ugyan egy kicsit, s az első felvonásban feltűnően fáradtnak látszott (néhol szemlátomást a súgó segítségére szorult), de aztán egyre jobban magára talált, s a király halálát már olyan meggyőző erővel jelenítette meg, hogy nyíltszíni tapsot kapott érte. Utána hívták vacsorázni, de nem ment. Azt mondta:
- Ma nehéz napom volt.Uploaded byKovács Éva
Source of the quotationOSZK MEK

Смерть актора (Ukranian)

Сьогодні нині на дорозі Уйллои звалився Золтан Зетелаки - популярний актор.
Прохожи вносили його у блізьку лікарю, але там вони даремно пробували з найновишими досягненнями науки - ще з залідней легеней - викликати в життя.
Видатний актор, після довгочасней агонії, увечері померв, його труп вони перенесли в Установу Анатомії.
Вечірня вистава - Король Леар - незважаючи на трагічну подію безтурботний прошел.
Зетелаки запізнився и на першей діту він був втомлений ( суфлер допомог йому ), але нарешті він так добре виступив, що він отримав оплески.
Після цього людзі покликали його повечеряти, але він не був там.
Він казав:
- У мене було трудний день.Uploaded bySipos Ferenc Norbert
Source of the quotationS. F. N.

minimap