This website is using cookies

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on this website. 

Madzirov, Nikola: ТЕНИ ПРОХОДЯТ МИМО (СЕНКИТЕ НÈ ОДМИНУВААТ in Russian)

Portre of Madzirov, Nikola

СЕНКИТЕ НÈ ОДМИНУВААТ (Macedonian)

Еден ден ќе се сретнеме,

како бротче од хартија и

лубеница што се лади во реката.

Немирот на светот ќе

биде со нас. Со дланките

ќе го помрачиме сонцето и со фенер

ќе се доближуваме.

 

Еден ден ветрот нема

да го промени правецот.

Брезата ќе испрати лисја

во нашите чевли пред прагот.

Волците ќе тргнат по

нашата невиност.

Пеперутките ќе го остават

својот прав врз нашите образи.

 

Една старица секое утро

ќе раскажува за нас во чекалната.

И ова што го кажувам е

веќе кажано: го чекаме ветрот

како две знамиња на граничен премин.

 

Еден ден сите сенки

                               ќе нè одминат.Uploaded byP. T.
Source of the quotationhttp://levurelitteraire.com

ТЕНИ ПРОХОДЯТ МИМО (Russian)

Однажды мы встретимся,

как бумажный кораблик и

арбуз, что охлаждается в реке.

Беспокойство мира

пребудет с нами. Руками

затмим мы солнце и будем

приближаться с фонарём.

 

Однажды ветер не

изменит направления.

Берёза ниспошлёт листья

в нашу обувь на пороге.

Волки последуют

за нашей невинностью.

Оставят бабочки свою

пыльцу на наших лицах.

 

И некая старушка каждое утро

будет рассказывать о нас в приёмной.

И всё, о чём я говорю,

уж сказано: мы ветра ждём

как флаги в приграничной полосе.

 

Однажды тени

                      мимо нас пройдут.

  

     Павл Попов и Uploaded byP. T.
Source of the quotationhttp://makedonija.rastko.net

minimap